Arsenale-2012: це треба бачити

Поділитися
Одного візиту в «Арсенал» для вдумливого ознайомлення з усім, що там є, вочевидь недостатньо.

Цього тижня в «Мистецькому Арсеналі» офіційно відкрито Першу Київську міжнародну бієнале сучасного мистецтва Arsenale-2012. Відкриття запам’ятається вавилонським (за підрахунками організаторів - близько 5 тис. гостей) стовпотворінням. Причому помітну частину присутніх становили іноземці. Як повідомила комісар бієнале, гендиректор «МА» Наталія Заболотна, спеціально на арт-форум в Україну приїхало близько півтори тисячі журналістів та експертів, а також вісімдесят закордонних художників-учасників.

Кошти на половину фінансування арт-форуму, обіцяні державою, тільки тепер «починають надходити». Але вже зрозуміло, що Arsenale-2012 залишиться в пам’яті гостей і учасників завдяки своєму цілком конкурентоспроможному рівню. За це (не в останню чергу) слід подякувати куратору, англійцю Девіду Елліоту.

Масштаби експозиції Arsenale-2012 (паралельна програма продовжується в галереях і музеях по всьому Києву) вражають.

24 000 «квадратів» експозиційної площі - спеціально під арт-форум. Відкрили навіть незакінчений другий поверх.

Частину з 250 проектів закінчували монтувати прямо під час відкриття, за словами пана Елліота, через проблеми з електроенергією - від колосальних за обсягом і кількістю задіяних предметів інсталяцій до фотоциклів найвідоміших фотохудожників на чолі з Борисом Михайловим (який, до речі, особисто приїхав до Києва).

А ще 40 нових робіт, створених суперстар світового контемпорарі спеціально для бієнале.

…Описувати побачене в колишній цитаделі зброярів марно - це треба бачити (або ж писати про кожен проект і митця окремо).

Попереджу, зі свого боку: одного візиту в «Арсенал» для вдумливого ознайомлення з усім, що там є, вочевидь недостатньо. Втім, це загальна проблема пересічних відвідувачів на будь-якій великій виставці сучасного мистецтва. Як чесно сказав перед відкриттям п. Девід Елліот, «усі хороші світові бієнале схожі - і київська схожа на інші!»

Коментар

- На виставці ви побачите безліч скульптур, інсталяцій, світломузичних шоу, - каже куратор Девід Елліот про композиційне рішення експозиції. - Свій огляд ви почнете з невеликих кімнат, клітин… Вони займають перші 200 метрів коридору. Клітина - основна одиниця життя. З клітин складається людський мозок! Але камери у в’язниці англійською теж називаються дослівно - «клітинами». Фактично ці «клітини» на виставці й відображають історію сучасного світового мистецтва. В інших частинах експозиції не пропустіть робіт з так званого пострадянського світу, Китаю і Монголії, які презентують інше, ніж на Заході, бачення сучасного мистецтва. Більшість об’єктів створені впродовж останніх двох-трьох років. Основний смисл сучасності полягає в тому, що ми не можемо зрозуміти її, бодай трохи не розуміючи минулого. А думати про майбутнє - основна функція мистецтва. Але й минуле має використовуватися не як тюрма, а як платформа. Сподіваюся, що з перегляду цієї експозиції ви винесете саме такі враження.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі