Алі-баба і сорок мюзиклів

Поділитися
Отже, cьогодні в нас, католицьке Різдво, завтра — вибори, а через тиждень — Новий рік. Усе відбувається за планом...
Отаман розбійників Хасан —Дмитрій Нагієв

Почнемо з головного продукту. Нинішнього року його буде багато. Принаймні аж п’ять музичних телефільмів на двох каналах одночасно до одного новорічного свята — свідчення того, що успішно впроваджена в 2001-2002 рр. індустрія телемюзиклів загрозливо розвивається. Не довелося б нам наступного року дивитися вже десять творів цього мистецтва. Хоча ще нинішнього року хотілося б насолодитися якоюсь новою оригінальною причудою новорічної телевізійної думки.

Жасмін і Аліка Смєхова

Пальму першості за кількістю мюзиклів утримує родоначальник зазначеної індустрії — канал «Інтер». Отже, увазі шановних співвітчизників буде запропоновано... «Сорочинський ярмарок» (кажуть, що за Гоголем) режисера Семена Горова й оператора Олексія Степанова. Музика, звісно, Костянтина Меладзе (як засвідчила перша робота цього творчого колективу, «Вечори на хуторі біля Диканьки», Меладзе — великий фахівець по Гоголю). У головних ролях — Георгій Хостікоєв, Надія Грановська (вона ж — певна річ — солістка «ВІА Гри»), Софія Ротару, Анатолій Дяченко і повернена з небуття Ірина Білик: їй, мабуть, як компенсацію за те, що всі попередні мюзикли проігнорували в її особі таку потужну творчу одиницю, вигадали роль, Миколою Васильовичем не передбачену, — Білик зобразить «містичну співачку Леону». Ну і, звісно, Андрій Данилко. Зіграє, звісно, жінку. На ім’я Хівря. Також Данилко гратиме в іншому мюзиклі — «Три мушкетери». Щоправда, тут зі статевою приналежністю його персонажа без ста грамів не розберешся. Персонажа зватимуть мадам Рішельє. Це своєрідний гібрид однойменного кардинала та підступної Міледі — так придумали дотепні сценаристи «Студії «Квартал 95». Нових «Мушкетерів» зрежисирував московський постановник Тінатін Баркалая. Короля Людовіка зіграє Юрій Стоянов, Анну Австрійську — Амалія Мордвинова, співачка Началова — Констанцію Бонасьє, кавеенник Володимир Зеленський — д’Артаньяна, Армен Джигарханян — капітана де Тревіля. У цього мюзиклу є одне незаперечне ноу-хау: нарешті згадали про інший символ української жінки — Руслану Писанку. А то все Сердючка й Сердючка. Отож тепер справедливість восторжествувала і обидва символи національної жіночності постануть перед очами нації одночасно. І якщо роль першого символу, як уже зазначалося, — такий собі статевий гібрид, то з Русею все ясно — вона зіграє Портоса. І це ще не все. Схоже, у Писанки, позбавленої «Страны советов» на НТВ, настав зоряний час на рідному колись «Інтері». Тут у новорічному прайм-таймі їй виділили аж дві ролі — крім Портоса, ще й Сонечка. Його Руслана зобразить у тридцятихвилинному шоу, яке заповнить ефір у перші півгодини нового року. В шоу зі своїми святковими привітаннями виступлять ведучі телеканалу, зірки естради, відомі артисти та спортсмени.

Ще один «інтерівський» мюзикл — «12 стільців» — перший музичний телефільм, у якому — дочекалися-таки! — не буде жодного попсового виконавця. Крім Анжеліки Варум — ну тут уже даруйте: органічнішу Еллочку-Людожерку вигадати важко (хай вибачить мені Олена Шаніна, — але їй до манірної Варум, як Вєрці Сердючці — до Міледі). Акторський склад справді блискучий — Микола Фоменко (Остап Бендер), Ілля Олейников (Кіса Вороб’янінов), Ольга Волкова (мадам Пєтухова), пародистка Олена Воробей (Фіма Собак). Автор музики — не хто-небудь, а сам Максим Дунаєвський. Режисер, щоправда, Максим Паперник. Тож із кінцевим результатом того, над чим працював блискучий склад, можливі варіанти.

І ще один «інтерівський» музичний продукт — модернізована оперета «Летюча миша». Режисер — Оксана Байрак. З огляду на цю обставину, робити прогнози так само важко, як і у випадку з Паперником. Зате в ролях Ольга Кабо, Дмитро Харатьян і Олексій Кравченко.

П’ятий мюзикл нинішнього року припадає на канал «1+1». Називається він «Алі-баба і сорок розбійників», а зняв його Віктор Придувалов (виробництво, спільне з російським каналом «СТС»). Прізвище постановника підкреслює ще одну тенденцію, характерну для індустрії телемюзиклів, — у неї, в цю індустрію, охоче подаються колишні кліпмейкери. Спочатку Горов, потім Паперник, тепер ось Придувалов. Віктор, щоправда, відразу зрікся свого колишнього поп-контингенту — не взяв до «Алі-баби» жодної зірки естради. За винятком співачки Жасмин, але в неї зовнішність східна. А в інших ролях з’являться Аліка Смєхова, Єгор Дружинін і Дмитро Нагієв.

«Новий канал» приготував для свого глядача дві кінопрем’єри. Перший фільм, із інтригуючим і оригінальним сюжетом, — «Новий рік скасовується» (у ролях Павло Майков, Тетяна Арнтгольц і Дар’я Бєлоусова). Другий — із сюжетом не менш інтригуючим, але дуже «несвіжим»: «Посилка з Марса» — черговий варіант «Іронії долі», яку поки що нікому переваріантити не вдалося. У новій «Іронії» Олександр Балуєв підробляє Дідом Морозом, а Марія Голубкіна володіє нічним клубом. Потім розпочинаються дива.

У програмі кінопоказів цього каналу — прем’єра французького мультфільму «Різдвяна ялинка», анімаційна серія «Пригоди Барбі», фільм із Вупі Голдберг «Джек-стрибунець». «Новий» також приготував новорічні спецвипуски своїх традиційних передач — «Усміхніться, вас знімають», «3х4», «За гроші», «Заборонена зона», «Камера кафе», спільно з REN-TV зняв «Неблакитний вогник. Червоний». Автори проекту запевняють, що їхній «Вогник» — провокаційний і оригінальний. Оскільки на його сцені зійшлася поп- і рок-музика. Внаслідок цього утворилися самобутні дуети й навіть тріо. Святослав Вакарчук, наприклад, із «Кінцем фільму» і «Brainstorm» заспіває чотирма мовами «Будинок сонця, що сходить», В’ячеслав Бутусов із Володимиром Шаїнським виконають пісню «От улыбки станет всем светлей», «Моральний кодекс» заспіває з Валерієм Золотухіним, Алсу — з Володимиром Пресняковим, а Муслім Магомаєв — із групою «Звєрі».

Чи то цей «Вогник», чи зовсім інший, але теж «Неблакитний» і теж виробництва REN-TV обіцяє показати й канал «ICTV». Ідея його так само «провокаційна й оригінальна» — поп у дуеті з роком. Тамара Гвердцителі співатиме з «Бі-2», Макаревич — із «Прем’єр-міністром», а «Смисловиє галюцинації» — з «Блєстящими». Обіцяють також явити чоловіка Пугачової, Бориса Гребєнщикова, Іллю Лагутенка, Діму Малікова та Гаріка Сукачова в незвичних амплуа.

В іншому новорічне оформлення «ICTV» має наліт ностальгічної приваби. Вранці 31 грудня покажуть «Звичайне диво», протягом дня — всі серії «Трьох мушкетерів» Юнгвальда-Хилькевича, ввечері — старі «Вечори на хуторі біля Диканьки», вночі, після «провокаційного» «Вогника», — «Дискотеку 80-х», де виступлять усі видатні виконавці стилю диско зазначеного періоду. У перші дні нового року глядачів потішать теж не новими, зате улюбленими фільмами — «Сільва», «Брюс Всемогутній», «Шоколад». А також новорічними серіями серіалів «Вовочка» і «Дятлоw’s». Планові програми каналу — «Кулінарний бестселер», «Квартирне питання», «АвтоПарк» — підготували свої святкові випуски.

Найбільш безболісно передноворічні клопоти вдалося пережити каналові «СТБ». Як відомо, віднедавна він «змінив формат» і тепер перебуває у процесі таємничого оновлення. Від можливого інтелектуального шпигунства (раптом колеги з сусідніх каналів вивідають креатив, який народжується в надрах оновлюваного «СТБ»!) ця телекнопка нині завбачливо прикривається у своєму ефірі бевушними московськими програмами — вони розбавляють нескінченний кінопоказ. Апогеєм конспірації стане новорічна ніч — у цей час демонструватимуться російські «Вогники», випущені й переглянуті жителями суміжних держав протягом кількох останніх років.

Як бачите, шановні глядачі, наші телеканали дуже стараються вас потішити. Апогеєм їхньої оригінальності, як і раніше, залишаються телемюзикли, безпрограшність ідеї яких запозичена в чудових радянських музичних телефільмів. Другу позицію посідають модернізовані варіації старих добрих «Вогників».

Але ж наші канали стараються... Хоча, чує моє серце, найбільш рейтинговою програмою святкового ефіру стане новорічне привітання українського президента українському ж народові.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі