Wikileaks: Польща закликала захистити Україну від російської агресії

Поділитися
Польща після російсько-грузинської війни 2008 року закликала США не допустити збройної агресії Росії супроти України. Про це йдеться в оприлюдненій сайтом Wikileaks дипломатичної депеші, відправленої з Посольства США у Варшаві в грудні 2008 року.
Польща після російсько-грузинської війни 2008 року закликала США не допустити збройної агресії Росії супроти України. Про це йдеться в оприлюдненій сайтом Wikileaks дипломатичної депеші, відправленої з Посольства США у Варшаві в грудні 2008 року.Американський дипломат, який у листі під грифом «таємно» описує реакцію польської влади на російсько-грузинську війну, зазначив, що міністр закордонних справ Радослав Сікорський критикував позицію НАТО в цьому конфлікті. «Сікорський скаржився, що Альянс перетворився на політичний клуб «без зубів», і попередив, що Польща не ігноруватиме повторення грузинського сценарію в Україні», - йдеться в документі. Згідно з документом, Польща активно підтримувала євроатлантичну інтеграцію України та Білорусі, в тому числі для того, щоб мати «буферну зону» перед Росією. «Надання колишнім радянським республікам перспективи створення зони вільної торгівлі і безвізового режиму до Євросоюзу «Східне партнерство» можуть стимулювати необхідні для вступу в ЄС реформи й загальмують вплив Росії, що зростає», - зазначалося в листі. У депеші також цитується глава польського уряду Дональд Туск, який після війни в Грузії у серпні 2008 року нібито сказав американським дипломатам: «Тепер ви розумієте, чому нам потрібні ракети Patriot і подальші гарантії безпеки?». Сікорський, який і зараз є керівником МЗС Польщі, після російсько-грузинського конфлікту сказав, що Росія може нести реальну загрозу вже через 10-15 місяців, а не 10-15 років, як прогнозувалося раніше.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі