Венесуела здійснить поставки 10 млн тонн нафти Білорусі

Поділитися
© Валерії Савченко
Венесуельська державна нафтогазова компанія PDVSA може зіткнутися з труднощами щодо постачань до Білорусі 10 млн тонн нафти, однак Венесуела виконає свої зобов'язання перед Білоруссю, заявив посол Венесуели в Білорусі Амеріго Діас Нуньєс.

Венесуельська державна нафтогазова компанія PDVSA може зіткнутися з труднощами щодо постачань до Білорусі 10 млн тонн нафти, однак Венесуела виконає свої зобов'язання перед Білоруссю, заявив посол Венесуели в Білорусі Амеріго Діас Нуньєс.

"Може трапитися, що Венесуела не зможе видобувати 10 млн тонн затребуваної у всьому світі нафти. Або можуть виникнути труднощі з транспортом. Щоб забезпечити поставки до Білорусі заявлених обсягів нафти, компанія PDVSA додатково закупить в Азербайджану необхідну кількість нафти для виконання контракту на постачання до 10 млн тонн нафти на рік", - заявив Діас Нуньєс, повідомляє "Інтерфакс".

За словами дипломата, "мова йде, скоріше, не про заміщення венесуельської нафти азербайджанською". "Підписаний договір передбачає доповнити постачання легкої нафти марки "Санта-Барбара" схожої за якістю з азербайджанською нафтою", - пояснив Діас Нуньєс.

"Білорусь отримає цю нафту по нафтопроводу ("Одеса - Броди" і "Дружба" - ред.), причому оплачуючи Азербайджану лише доставку по трубі. Як ви бачите, це співпраця вигідна обом сторонам і, особливо, Білорусі", - підкреслив дипломат . За його словами, білоруська сторона оплачує поставлену нафту у встановлений термін за ринковою ціною.

Керівництво Державної національної нафтогазової компанії Азербайджану заявило раніше, що у 2011 році за своп-контрактами між Білорусією, Азербайджаном і Венесуелою до Білорусії по трубопроводах Україні і Білорусії здійснять поставки 5 млн тонн нафти.

Говорячи про співпрацю Білорусі та Венесуели у нафтовидобутку, Діас Нуньєс зазначив, що білорусько-венесуельське СП "Петролеро БелоВенесолана", яке видубуло в 2009 році 1 млн тонн нафти, "є успішним прикладом гарної роботи нашого стратегічного альянсу".

"Як і всі подібні підприємства, компанія "Петролеро БелоВенесолана" продає свою продукцію компанії PDVSA і забезпечує обом сторонам річний виторг. Незабаром ми дізнаємося про підсумки роботи спільного підприємства, які набагато перевершать підсумки 2009 року, оскільки підприємству надали додаткові родовища", - пояснив дипломат.

Генеральний директор "Белоруснефть" Андрій Ляхов заявив раніше, що у 2010 році в білоруський бюджет від нафтовидобутку у Венесуелі надійшли $52 млн.

"Що стосується видобутку нафти в басейні річки Оріноко, то через тип родовищ тут потрібно значно більше вкладень. Зазвичай великі міжнародні компанії об'єднуються в альянси. Білорусь запрошена до участі в цих об'єднаннях, і практично всі великі світові нафтові компанії працюють в басейні річки Оріноко", - додав посол Венесуели.

"Белоруснефть" і PDVSA співпрацюють у галузі видобутку нафти, сейсморозвідувальних робіт, постачання вібраційних джерел сейсмічних сигналів і капітального ремонту свердловин з 2007 року. У листопаді - грудні 2007 року зареєстровано СП із сейсморозвідувальних робіт - АТ "Сісміка БелоВенесолана" і СП з видобутку нафти - АТ "Петролеро БелоВенесолана".

"Белоруснефть", як співзасновник СП "Петролеро БелоВенесолана", виконує у Венесуелі геологічний супровід робіт з видобутку нафти. Компанії завершили підрахунок запасів нафти і газу блоку "Хунін-1" у басейні річки Оріноко. СП "Сісміка БелоВенесолана" виконало сейсморозвідку на об'єкті "Бояка" і зараз бере участь в сейсморозвідувальних робіт на майданчику "Монтекаль".

"Белоруснефть" створена у 1966 році, займається пошуком, розвідкою і розробкою нафтових родовищ, видобутком нафти і нафтового газу. У 2009 році компанія добула 1720 тисяч тонн нафти, у 2010 році обсяг видобутку повинен скласти 1,7 млн тонн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі