У Відні судять вбивць чеченця, який критикував Кадирова

Поділитися
У Відні відбулося перше судове засідання у справі про вбивство колишнього охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова Умара Ісраїлова. На лаві підсудних троє вихідців з Росії, імена яких у справі значаться як Алі Єшуркаєв, Сулейман Дадаєв і Отто Кальтенбруннер.
У Відні відбулося перше судове засідання у справі про вбивство колишнього охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова Умара Ісраїлова. На лаві підсудних троє вихідців з Росії, імена яких у справі значаться як Алі Єшуркаєв, Сулейман Дадаєв і Отто Кальтенбруннер.Вони звинувачуються в спробі викрадення Ісраїлова, а також у співучасті в його вбивстві. За словами представника прокуратури Відня Мікаели Шнелль, у разі визнання провини підозрюваних їм загрожує довічне ув'язнення. За даними слідства, чоловік, який вистрілив в Ісраїлова, ховається. Іcраїлов, що служив в охороні Рамзана Кадирова, виступав з різкою критикою політики президента Чечні, звинувачуючи його в застосуванні тортур, викраданнях і вбивствах жителів республіки. Ісраїлов був застрелений у Відні в січні 2009 року при виході з магазину. У квітні цього року Кадиров спростував звинувачення, що звучали на його адресу. За версією слідства, Ісраїлов був убитий при спробі його викрасти. Слідство вважає, що спроба викрадення Ісраїлова була здійснена за вказівкою Кадирова. На користь цієї версії свідчила фотокартка, знайдена в стільниковому телефоні одного з підозрюваних, на якій він був зображений разом з президентом Чечні. Окрім того, при обшуку в автомобілі цього ж підозрюваного були виявлені роздруківка електронного квитка, і копія паспорта на ім'я радника Кадирова Шаа Турлаєва, який прилітав до Відня за два з половиною місяці до вбивства Ісраїлова. За даними зарубіжних ЗМІ, підозрюваного, який фотографувався з Кадировим і зустрічався з Турлаєвим, звуть Отто Кальтенбруннер. У той же час незабаром після вбивства повідомлялося про затримання сімох уродженців Чечні, четверо з яких були потім звільнені, а троє залишені під вартою. Окрім того, згадувалося, що вбивцю-втікача звуть Лєча Богатирьов і він також зустрічався з Турлаєвим. Ісраїлов отримав в Австрії політичний притулок у середині 2000-х років. Він звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на те, що піддався в Чечні тортурам. Окрім того, він регулярно виступав у Страсбурзі в якості свідка на процесах про викрадення й тортури в Чечні. Ісраїлов входив до особистої охорони Кадирова з 2003 по 2005 роки. За словами батька загиблого, Кадиров особисто катував його сина, а потім змусив його піти у власну службу безпеки. У той же час адвокат чеченського президента Андрій Красненков стверджував, що Ісраїлов у 2000 році організував банду, яка займалася вбивствами, викраданнями і грабежами, а в 2004 році брав участь у нападі на російських військовослужбовців, і в підсумку в 2006 році був оголошений у міжнародний розшук. На думку самого президента Чечні, вбивство Ісраїлова було сплановано, щоб викликати суспільний резонанс і заплямувати його ім'я. Окрім того, Кадиров зазначив, що у загиблого було багато ворогів, які перебувають з ним у стані кровної помсти.

За матеріалами Бі-бі-сі, Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі