У Москві затримано 65 учасників заворушень на Манежній площі

Поділитися
За непокору співробітникам міліції під час заворушень на Манежній площі в Москві затримано 65 осіб.

За непокору співробітникам міліції під час заворушень на Манежній площі в Москві затримано 65 осіб.

Міліція витіснила з Манежної площі і станції метро «Охотний ряд» у Москві футбольних уболівальників, які влаштували там масові заворушення, в результаті яких, за попередніми даними, постраждало близько десяти осіб.

Удень у суботу, 11 грудня, на площі зібралося близько двох тисяч футбольних уболівальників, щоб висловити своє обурення з приводу загибелі вболівальника клубу «Спартак» Єгора Свиридова. Він  був застрелений в ніч на 6 грудня під час бійки з вихідцями з Північного Кавказу.

Після того, як міліція витіснила фанатів з Манежної площі, глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін пообіцяв «зустрітися з представниками об'єднань вболівальників» у понеділок і розповісти їм про хід розслідування бійки, в якій було убито фаната «Спартака».

Бастрикін повідомив, що затримано третього учасника  бійки 6 грудня - Артура Алфібієва.

Заворушення

Під час несанкціонованої акції на Манежній площі група фанатів влаштувала бійку з вихідцями з Кавказу. При цьому отримали травми троє людей.

Також постраждав оператор РІА Новини. Як повідомило агентство, Рустам Бузанов знімав роботу співробітників міліції, коли на нього накинулася група молодих людей і почала бити. Він отримав кілька ударів по голові.

На місце заворушень прибув глава міліції Москви генерал-лейтенант Володимир Колокольцев.

Він вийшов до вболівальників і запевнив їх, що розслідування вбивства їхнього товариша буде доведене до кінця.

У п'ятницю співробітники МВС провели низку зустрічей з лідерами футбольних фан-клубів і їм пообіцяли, що ніяких провокацій допущено не буде.

Однак у суботу присутні почали скандувати гасло «Росіяни, вперед!», «Росія - для росіян, Москва - для москвичів!», «ОМОН - зрадники російського народу»

Кілька чоловік почали запалювати фаєри, вистрілювали петарди, відбувалася бійки між уболівальниками та міліцією.

Також співробітників ОМОНу закидали іграшками з встановленої на Манежній площі ялинки.

Вшанувати пам'ять

До Манежній площі сотні футбольних фанатів з'їхалися на Кронштадтський бульвар на півночі Москви, щоб вшанувати пам'ять загиблого Єгора Свиридова.

Футбольні вболівальники зібралися також і в Санкт-Петербурзі, на Піонерській площі.

Учасники санкціонованої акції несли в руках квіти, російські прапори і фотографії загиблого.

По завершенню мітингу присутні на Піонерській площі футбольні вболівальники спробували розпочати рух у бік станції метро «Пушкінська», перекривши рух по ряду вулиць у центрі Петербурга. Учасники ходи були зупинені співробітниками міліції, там теж виникла бійка.

У міліціонерів полетіли шматки льоду, пляшки і фаєри. Близько десяти осіб було затримано.

«Суспільний резонанс»

За даними правоохоронних органів, під час сутички футбольних уболівальників і уродженців республік Північного Кавказу в ніч на понеділок 6 грудня в 28-річного москвича Єгора Свиридова чотири рази вистрілили з травматичного пістолета, в тому числі в голову.

Молодий чоловік загинув на місці. Також був поранений його приятель.

Підозра в нападі на вболівальника «Спартака» впала на 26-річного уродженця Кабардино-Балкарії Аслана Черкесова.

У вівторок увечері декілька сотень фанатів «Спартака» на півгодини перекрили  Ленінградський проспект у Москві, вимагаючи покарати винних у вбивстві Свиридова.

Тим часом в інтернеті з'явився відеозапис демонстрації фанатів, на якій видно, як молоді люди з закритими обличчями скандують «Росіяни вперед!» І «Один за всіх, всі - за одного!».

Звучала також націоналістична речівки «А ну-ка, давай-ка, [умативай] звідси! Росія - для росіян! Москва - для москвичів!».

У той же день об'єднання вболівальників «Фратрія» звернулося до голови Слідчого комітету Олександру Бастрикіну з проханням взяти під контроль розслідування цієї справи.

Після цього стало відомо, що Черкесову пред'явлено звинувачення у вбивстві.

У середу суд задовольнив клопотання слідства про його арешт, мотивуючи це тим, що обвинувачений може сховатися або чинити тиск на слідчих. Цей запобіжний захід обрано терміном на два місяці, до 6 лютого 2011 року.

Під час засідання слідчий повідомив, що Черкесов неодноразово притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності. Сам Черкесов не визнає свою провину, пояснюючи свої дії самообороною.

Офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін повідомив, що справу передано на розгляд до московського управління Слідчого комітету «з урахуванням великого суспільного резонансу, викликаного цим злочином».

За матеріалами "Бі-Бі-Сі"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі