Тігіпко: Через збитковість «Нафтогазу» без підвищення тарифів на комунальні послуги не обійтися

Поділитися
Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко прогнозує підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні.

Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко прогнозує підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні.

«Я думаю, що ми не обійдемося без підвищення тарифів, тому що у нас збиткова компанія «Нафтогаз», а це практично державні гроші, державна компанія, по якій ми гарантуємо, що вона потрібна Україні, вона буде прибутковою ... Часткове підвищення тарифів, я думаю, буде», - відзначив Тігіпко напередодні засідання уряду 14 липня.

Він нагадав, що дефіцит фінплану НАК «Нафтогаз України» у 2010 році складе близько 10 млрд грн.

При цьому він підкреслив, що підвищення цін на газ для населення не пов'язано із рішенням Стокгольмського суду, згідно з яким «Нафтогаз» зобов'язаний повернути компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб. м газу і виплатити 197 млн дол. компенсації.

«Ні в якому бюджеті жодної статті не закладено на компенсацію якихось рішень із Стокгольмського суду. Тому, це не наша проблема. У нас проблема сьогодні: ми повинні збалансувати бюджет «Нафтогазу». Ми не можемо залишати цю компанію збитковою. Хочемо ми чи не хочемо, розраховуємося за газ із Росією, за тією ціною, яка закладається Росією», - пояснив він.

Віце-прем'єр підкреслив, що Кабмін має намір спростити процедуру отримання субсидій на житлово-комунальні послуги для незахищених категорій населення, а також знизити частку доходу, яка витрачається на оплату комунальних послуг, при якій громадяни мають право на отримання субсидій.

Як повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, уряд має намір компенсувати витрати, які перевищують 15% сукупного доходу для працездатних громадян, і на 10% - для непрацездатних.

У даний час діє положення, згідно з яким уряд компенсує громадянам витрати на комунальні послуги, якщо вони перевищують 20% сукупного доходу для працездатних, і 15% - для непрацездатних.

Нагадаємо, що з 1 липня, згідно із розпорядженням КМДА, тарифи на гаряче водопостачання у Києві збільшено на 34%, на централізоване опалення - на 41%. При цьому перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов виключає повторне підвищення тарифів на комунальні послуги для населення у 2010 році.

Окрім того, згідно із постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України (№ 812 від 13 липня 2010 року) відпускні ціни на природний газ для населення, диференційовані за річним обсягом споживання і наявністю або відсутністю в абонента лічильника, із 1 серпня 2010 зростуть на 50%.

За матеріалами: РБК-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі