Світовий банк вважає, що НБУ маскує проблеми банків

Поділитися
Відсутність належного зросту кредитування в Україні вказує на неефективність масштабної фінансової підтримки кредитно-фінансових установ з боку Національного банку України (НБУ), вважає експерт із питань фінансового сектору представництва Світового банку (СБ) в Україні Анжела Пригожина.

Відсутність належного зросту кредитування в Україні вказує на неефективність масштабної фінансової підтримки кредитно-фінансових установ з боку Національного банку України (НБУ), вважає експерт із питань фінансового сектору представництва Світового банку (СБ) в Україні Анжела Пригожина.

«НБУ надав величезну кількість ресурсів банківській системі. Чому ж банківська система не кредитує економіку ... Ймовірно, у більшості цих установ (одержувачів стабілізаційних кредитів НБУ) уже існує фактична неплатоспроможність. І вони не можуть за будь-яких обставин на сьогоднішній день кредитувати економіку», - сказала Пригожина у ході круглого столу, організованого за підтримки «Дзеркала тижня» 13 липня.

Нагадаємо, що станом на 25 червня банки України мали у своєму розпорядженні засоби кредитів Нацбанку на загальну суму 80 млрд грн, із яких більш ніж 70% - це пролонгована заборгованість.

Пригожина також підкреслила, що невміння Нацбанку своєчасно виводити з ринку проблемні фінустанови знижує інвестиційну привабливість банківського сектору України.

Окрім того, експерт відзначила, що поправка до закону про Національний банк України, яка виключає входження до складу ради НБУ представників політичних сил або бізнесу, є недосконалою, оскільки набуде чинності не раніше ніж через 2 роки. «Це підриває віру в те, що даний закон є ефективним», - переконана експерт.

Складну ситуацію із кредитуванням відзначив перший заступник голови міністра економіки Анатолій Максюта.

«Констатуємо, що фінансовий сектор України належним чином не виконує функцію фінансового забезпечення стабільного економічного розвитку ... Ми практично не маємо довгострокових ресурсів. Відповідно не можемо реалізовувати довгострокові державні пріоритети і пріоритети приватного сектору», - сказав він.

За словами чиновника, заплановані у фінансовому секторі реформи повинні виправити таку ситуацію.

Нагадаємо, що загальний обсяг кредитних вкладень у червні зріс лише на 0,1% (із початку року зменшився на 2,9%) - до 697 млрд грн.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна, МінПром

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі