Росія змінила правила реєстрації громадян і збирається відмінити паспорти

Поділитися
© elina2106.livejournal.com
Російський уряд ініціював ухвалення рішення про зміну правил реєстрації громадян. З 1 січня 2011 року тимчасова піврічна або річна реєстрація стане повідомною. Крім того, Федеральна міграційна служба пропонує зробити ще один серйозний крок - скасувати внутрішні паспорти.

Російський уряд ініціював ухвалення рішення про зміну правил реєстрації громадян. З 1 січня 2011 року тимчасова піврічна або річна реєстрація стане повідомною. Крім того, Федеральна міграційна служба пропонує зробити ще один серйозний крок - скасувати внутрішні паспорти.

Проведенні процедури реєстрації стали зручнішими через те, що росіяни можуть реєструватися поштою і через інтернет-портал державних послуг. Для того, щоб отримати тимчасову прописку, необхідно пред'явити посвідчення особи та документ, на підставі якого людина заселяється до квартири (наприклад, договір про оренду). Присутність власника житла при цьому не вимагають.

Після проходження цієї процедури людина, що зареєструвалася, має вибір: отримати штамп у паспорті або свідоцтво про реєстрацію. Термін реєстрації залежить від типу оренди житла. Якщо оренда безоплатна, людину реєструють на три роки, якщо платна - на шість місяців. Таким чином, скасовано дозвільну систему прописки, що діє зараз, ключові елементи якої були закладені ще за Сталіна.

Але ФМС рекомендує на цьому не зупинятися, а піти ще далі й відмовитися від внутрішніх паспортів. Експерти вітають ці зміни, але разом з тим зазначають, що все залежатиме від правозастосовчої практики.

Чинний порядок реєстрації за місцем проживання в Росії змушує громадян витрачати величезну кількість часу, щоб отримати тимчасову прописку, зазначають фахівці.

На думку директора Інституту управління соціальними процесами Вищої школи економіки Тетяни Четверніної, нові правила створять сприятливі умови для росіян, які стануть більш охоче реєструватися, а, отже, отримають велику соціальну підтримку.

Вона зазначила, що зараз цей порядок такий складний і громіздкий, що люди вважають за краще жити без реєстрації, а це створює їм безліч проблем. Зокрема, людині, яка не має реєстрації, складно влаштуватися на роботу й отримати безкоштовну медичну допомогу, констатує експерт.

«Люди відчуватимуть себе більш комфортно, ніж будучи нелегалами. Реєстрація необхідна, зокрема, для соціальних служб. Припустимо, допомогу на дитину людина буде отримувати не там, де прописана, а там, де живе», - говорить вона.

Разом з тим експерти попереджають, що успіх нової ініціативи залежатиме від того, як її буде застосовано на практиці. Настороженість аналітиків викликана нормою, згідно з якою власник житла не має брати участі у процесі реєстрації. За новими правилами, йому просто відправляють повідомлення про те, що людина зареєстрована в його квартирі.

На думку авторів поправок, якщо людина прописалася нелегально, то господар квартири повинен заявити про це в письмовому вигляді, після чого реєстрацію шахрая буде анульовано. Експерти вказують на необхідність чітко прописати цю процедуру, щоб захистити власників квартир від можливих нелегальних махінацій.

Аналітики зазначають також, що введення повідомної реєстрації потребує внесення коректив у систему розрахунку комунальних платежів і зміни порядку надання медичних послуг за програмою Обов'язкового медичного страхування.

Нові правила реєстрації покликані полегшити життя не лише громадянам, але і владі, оскільки в неї з'явиться реальна можливість відстежувати внутрішню міграцію.

Директор Центру міграційних досліджень Жанна Зайончковська зазначила, що, за статистикою, інтенсивність внутрішньої міграції в країні вкрай низька, проте це не відображає реального стану речей . Це пов'язано лише з тим, що більшість людей просто не реєструється за місцем проживання.

«За нашими оцінками, як мінімум 3 мільйони осіб працюють не там, де зареєстровані», - підкреслила експерт.

За її словами, лібералізація внутрішнього міграційного законодавства - необхідний для Росії крок, оскільки з 2007 року в країні спостерігається різке скорочення працездатного населення.

Зайончковська прогнозує, що в найближчі п'ять років воно скорочуватиметься на 1,5 мільйони осіб на рік, і якщо зараз не вжити рішучих заходів, то дефіцит на ринку праці відчутно посилиться.

З нею згодна директор Інституту управління соціальними процесами Вищої школи економіки Тетяна Четверніна.

Зараз в Росії немає єдиного джерела інформації, яке б об'єктивно відбивало переміщення людей, зауважує вона. Це важлива облікова функція, що дасть можливість зрозуміти, які процеси відбуваються, зокрема, на ринку праці.

Голова Громадської ради при ФМС Росії Володимир Волох, у свою чергу, підкреслює, що зміни важливі й з політичної точки зору

«Якщо ми проголосили, що у нас демократична держава, якщо ми проголосили свободу пересування, то це має бути не лише проголошення. Це відіграватиме велику роль для того, щоб Росія на міжнародній арені виглядала гідно», - зазначив він.

Крім того, на його думку, потрібно заохочувати переїзд людей у ті регіони, де це вигідно для соціально-економічного розвитку Росії.

У ФМС кажуть, що теж хотіли б, щоб внутрішня міграція не залежала від «чиновницьких перепон».

«Час міліціонерів, які стоять під ліхтарними стовпами і виловлюють громадян, які виходять з метро, щоб перевірити реєстрацію, минає», - заявив представник ФМС Костянтин Полторанін.

У ФМС тим часом кажуть, що повідомна реєстрація, швидше за все, тимчасовий захід. У перспективі - відмова від національних паспортів. Відомство впевнене, що у паспорті - як окремому документі - більше немає необхідності.

Серед варіантів заміни - ідентифікаційна картка (Identity card) з персональним номером або єдина соціальна карта. На думку експертів, це може бути як ID, яку використовують у багатьох європейських країнах, так і, скажімо, водійські права, як у США.

Головне, щоб новий документ був більш інформативним, ніж сьогоднішній паспорт, кажуть аналітики.

Директор Центру міграційних досліджень навела як приклад пенсійне посвідчення. За її словами, «реєстр пенсіонерів фактично є, тому що пенсіонери мають електронні картки, де занесені всі дані про них. І цих даних набагато більше, ніж у паспорті».

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі