Після другого обшуку Бібліотеку української літератури в Москві опечатано й зачинено

Поділитися
Після другого обшуку єдина на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано й зачинено. Про це повідомила директор цього закладу Наталя Шарина.
Після другого обшуку єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано й зачинено. Про це повідомила директор цього закладу Наталя Шарина. За її словами, 24 грудня в бібліотеці пройшов другий обшук, у результаті якого було вилучено жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки. Директор підкреслила, що обшук проводили на підставі відповідної постанови слідчі відділу з боротьби з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві Павло Тимофеєв і Ацамаз Багдаєв. Крім того керівник повідомила, що ці співробітники МВС Росії під час щорічного вивезення сміття з бібліотеки - старих буклетів, вивісок, стільців - за участю російських телеканалів: Першого каналу і Вістей - намагалися підкинути в це сміття принесені з собою видання. За словами Шариної, спочатку Тимофеєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці всередині бібліотеки, однак після того, як це помітили співробітники й «вигнали його з будівлі», він кинув згорток до сміттєвоза. Директор бібліотеки повідомила, що після того, як згорток дістали співробітники зі сміття, представники МВС закрили його в машині. Шарина також зазначила, що після події був складений протокол, куди була внесена вся ця інформація, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина й заявила, що бібліотеку мали закрити раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Шариної. Шарина зазначила, що після всього, що сталося, бібліотеку було зачинено й опечатано 24 грудня. Директор бібліотеки підкреслила, що слідчі поводилися неналежно й погрожували їй. Зокрема заявляли: «Ви погіршуєте своє становище». Наталя Шарина повідомила, що завтра має намір за даним фактом звернутися до прокуратури й служби власної безпеки МВС Росії. Відповідаючи на питання з чим пов'язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, Шарина сказала: «Це не пов'язано з будівлею. Це пов'язано з чимось більш серйозним - з останніми подіями в Москві (з безладами на Манежній площі). Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом - ось вони й борються». Як було повідомлено раніше, 23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книжок для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Це, зокрема, книжки про митрополита Андрея Шептицького, про ОУН-УПА, про діяльність руху «Пора», а також примірники газет «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово».

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі