Міноборони США скоротить витрати

Поділитися
Міністерство оборони США має намір скоротити військовий бюджет на 78 мільярдів доларів. Про це в четвер повідомив глава Пентагону Роберт Гейтс.

Міністерство оборони США має намір скоротити військовий бюджет на 78 мільярдів доларів. Про це в четвер повідомив глава Пентагону Роберт Гейтс.

Згідно з планами військових, витрати оборонного відомства будуть скорочені протягом п'яти років. При цьому у найближчі роки бюджет Пентагону продовжить зростати. Так, військовий бюджет США у 2012 році запланований на рівні 553 мільярди доларів (не рахуючи фінансування закордонних військових операцій), що на 3% більше від нинішніх показників. Надалі, проте, це зростання сповільниться, а в 2015 і 2016 роках обсяг бюджету "оборонки" залишатиметься практично незмінним.

Для досягнення таких показників Пентагон планує скоротити адміністративні витрати і провести часткову реструктуризацію відомства. Будуть скасовані більше 100 генеральських посад і ще понад 200 цивільних позицій в системі відомства. За словами Гейтса, це дозволить позбутися бюрократичної складової в роботі міністерства.

Скорочення торкнуться і декількох оборонних програм, які не виправдали себе. Наприклад, планується згорнути роботи щодо програми розробки експедиційної бойової машини EFV для корпусу морської піхоти США. Також відомство збирається відкликати частину замовлень на перспективний винищувач Lockheed Martin F-35 Lightning II. Варто зазначити, що в проекті бюджету на 2011 фінансовий рік програма розробки цього винищувача п'ятого покоління називалася серед числа пріоритетних.

Слід зазначити, що запропоновані Пентагоном заходи зі скорочення витрат ще повинні отримати схвалення конгресу. Не виключено, що проект Гейтса не знайде схвалення у законодавців, оскільки згортання кількох оборонних програм може негативно відбитися на економічній ситуації у підвідомчому тому чи іншому конгресмену штаті.

Анонсована Гейтсом ініціатива є частиною пакету заходів, направленого на скорочення витрат оборонного відомства США. У 2010 році Пентагон оголосив, що має намір заощадити до 100 мільярдів доларів за рахунок скорочення внутрішніх витрат відомства. При цьому військові підкреслювали, що ці кошти не будуть виведені з бюджету, але спрямовані на більш перспективні програми та проекти.

Оборонний бюджет США у 2010 році становив 636 млрд доларів з урахуванням витрат на закордонні військові кампанії (без їх урахування - 533 мільярда). У проекті бюджету на 2011 року Пентагон запросив фінансування у розмірі 678 мільярдів доларів, проте ця сума була урізана до 667,7 мільярда доларів.

У кінці грудня 2010 Конгрес схвалив проект бюджету на 2011 рік і направив його на підпис президенту. Тим часом з'явилася інформація, що Білий дім вимагає від міністерства оборони США скорочення військових витрат на 90 мільярдів доларів протягом п'яти років починаючи з 2012 року.

За матеріалами: Лента.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі