Київрада просить Раду заборонити рекламу ліків

Поділитися
Депутати Київради звернулися до Верховної Ради з проханням заборонити рекламу лікарських засобів. За таке рішення в ході сьогоднішнього засідання міськради проголосував 101 депутат. Про це повідомляє прес-служба Київської міськради.
Депутати Київради звернулися до Верховної Ради з проханням заборонити рекламу лікарських засобів. За таке рішення в ході сьогоднішнього засідання міськради проголосував 101 депутат. Про це повідомляє прес-служба Київської міськради.Депутати висловили стурбованість тим, що громадяни часто купують ліки без призначення лікаря і таким чином без попередніх консультацій та встановлення правильного діагнозу особисто призначають собі лікування. На їхню думку, до самолікування спонукає саме неконтрольована реклама ліків у ЗМІ. У своєму зверненні депутати також відзначили, що в багатьох випадках реклама ліків розміщується з порушенням законодавства. Зокрема, рекламуються ліки, які повинні відпускатися тільки за призначенням лікаря, також подається інформація про можливе лікування невиліковних хвороб, не повідомляється про обмеження і застереження щодо прийому препаратів. «Все це формує у споживача реклами думку про те, що лікування можливе без консультацій з лікарем, тільки на підставі тієї інформації, яку вони отримали з реклами. Такий підхід до використання ліків може не тільки не дати бажаний результат щодо покращення стану здоров'я, але і значною мірою погіршити його або призвести навіть до смертельних випадків», - йдеться в документі. Депутати при цьому зазначили, що майже половина препаратів, куплених без призначення лікаря, придбані без будь-якої потреби. Тобто громадяни витрачають більше 4 мільярдів гривень (по 87 гривень на кожного на рік) даремно. Більше того, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, смертність від неправильного і неконтрольованого прийому ліків посідає п'яте місце серед причин смертності, йдеться в заяві. «Таким чином, реклама лікарських засобів завдає значної шкоди здоров'ю громадян. Тому її заборона на телебаченні, радіо, у друкованих ЗМІ, а також зовнішньої реклами в населених пунктах і на транспорті - невідкладна необхідність», - упевнені депутати Київради. Нагадаємо, що наприкінці серпня цього року Антимонопольний комітет пропонував на законодавчому рівні заборонити рекламу лікарських засобів та біологічно-активних додатків.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі