Експерт: Наступного року можливе чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги в Києві

Поділитися
У 2011 році можливе чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги в Києві. Про це заявив експерт з енергетичних питань, голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

У 2011 році можливе чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги в Києві. Про це заявив експерт з енергетичних питань, голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

«Жити в кредит вічно не можна і погашати різницю в тарифах за рахунок залучення позик з кожним роком буде все складніше і складніше», - заявив експерт, коментуючи погашення заборгованості КМДА перед «Київенерго» у розмірі 2 мільярдів гривень.

Як було повідомлено раніше, Київська міська державна адміністрація погасила борг перед «Київенерго», виплативши останні 500 мільйонів гривень із загальної суми заборгованості у 2 мільярди гривень. Для компенсації різниці в тарифах влада столиці залучила кредит 500 мільйонів гривень в «Укрексімбанку» й «Ощадбанку» строком на 1 рік під 12,5% річних.

«Дефіцит бюджету Києва у 2010 році становитиме 1,7 мільярдів гривень. Голова КМДА Олександр Попов заявив: у 2011 році буде знято боргове навантаження на столичний бюджет, з чого випливає, що компенсувати різницю в тарифах шляхом залучення позик навряд чи вдасться. Більше того, ми бачимо, що кредит Києву дали державні «Укрексімбанк» і «Ощадбанк», хоча планували, що це будуть «Промінвестбанк» або «Альфа-банк», - зазначив Надєїн.

За словами Івана Надєїна, КМДА наступного року спробує вирішити проблему невідповідності тарифів і витрат на виробництво теплової енергії шляхом передачі мереж у концесію «Київенерго».

«Втрати тепла в мережах у середньому становлять 13,5%, показник аварійності - 15%. Очевидно, що потрібно модернізувати мережі й комунікації або піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги. Другий шлях легший і він, швидше за все, буде використаний у наступному році. Тим більше, в квітні знову очікується підвищення цін на газ на 50%, та й борги за житлово-комунальні послуги зростають, як снігова куля», - сказав експерт.

Нагадаємо: з 1 липня 2010 р. у Києві тариф на централізоване опалення для населення за наявності лічильників становив 184,41 гривень за 1 Гкал (було - 130,6 гривень), за їхньої відсутності - 2,26 гривень на місяць за 1 кв.м. опалювальної площі (було 1,6 гривень). Тариф на гаряче водопостачання для населення за наявності лічильника становив 11,75 гривень за 1 куб.м. (було 8,8 гривень); за його відсутності у квартирах з ванними, обладнаними душами, за одну людину на місяць - 41,14 гривень (було 30,8 гривень).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі