Банки хочуть заборонити дострокове зняття депозитів

Поділитися
Банки готові відновити повноцінне кредитування в Україні, але вимагають законодавчо захистити депозити, щоб вкладники не могли достроково їх забирати.
Банки готові відновити повноцінне кредитування в Україні, але вимагають законодавчо захистити депозити, щоб вкладники не могли достроково їх забирати.Депозитні ставки зараз в Україні - одні з найвищих у всій східній Європі. Надвисокі витрати на депозити, терміни яких є досить короткостроковими, змушують українські банки піднімати процентні ставки і за кредитами. Тому українська влада повинна прийняти закон, який обмежить право вкладників достроково забирати свої депозити, або передбачити законодавчо високі штрафи за розірвання депозитного договору. Саме це є передумовою відновлення в Україні кредитування, вважає президент Форуму провідних фінансових інститутів України, голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук. Також він виступає за обмеження кількості гравців на українському ринку банківських послуг для того, щоб кредити були більш доступними для українців. «Зараз в Україні багато банків, конкуруючи, пропонують клієнтам високі депозитні ставки. Тому, чим вищі відсотки за депозитами, тим більші ставки за кредитами, які ми змушені вводити для клієнтів», - пояснює Лавренчук. Голова правління OTP Bank Дмитро Зінков пропонує українській владі більше подбати про законодавчі передумови розширення ринку фінансових послуг. Банкір впевнений, що введення урядових, муніципальних і корпоративних облігацій допоможе банкам створити фінансовий запас міцності, який дозволить відновити кредитування і бізнесу, і населення. «Має щось змінитися в українському менталітеті щодо нових фінансових інструментів. Я думаю, це відбудеться не раніше 2020 року. Але вже зараз наші клієнти потребують довгострокових кредитів», - говорить Зінков. Також банкіри не проти відновити в Україні кредитування в іноземній валюті, яке українська влада заборонила у розпал кризи, щоб надалі захистити позичальників від курсових стрибків. Нацбанк поки не готовий дозволити банкам видавати кредити в іноземній валюті, заявляє голова ради НБУ Петро Порошенко.

За матеріалами: Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі